Allt om datorer

Att tänka på vid köp av bärbar dator

Du som bestämt dig för att köpa en ny bärbar dator kanske känner dig jätteförvirrad när du först tar en titt på utbudet. Idag finns det nämligen väldigt många bärbara datorer att välja mellan. Det första du bör tänka på är vad du ska använda datorn till. Om du ska spela på den krävs det en mer kraftfull dator, men ska du endast använda den till mindre surf och dina bankaffärer kan det räcka med en enklare variant.

Ett bra tips är att du tänker på hur bra prestanda du behöver för att klara av de uppgifter du ska göra på datorn, sedan hoppar du upp ett steg i prestandan. Välj alltså helst inte den allra billigaste bärbara datorn du hittar. Det finns nämligen en chans att den kommer bli utdaterad och kännas mer trött rätt snabbt, även fast du kanske inte använder den till några tyngre arbeten. Det du bör hålla i tanken är att när du använder datorn kommer den belastas med olika programvaror, och under användningen cacha filer. Windows, eller vad du nu väljer, kommer även att uppdateras regelbundet. Det här kommer sedan bidra till att den bärbara datorn använder mer resurser och skulle dessa resurser inte finnas blir datorn tröttare.

Vilka specifikationer bör datorn ha?

Det är inte alla som förstår sig på allt med hårdvara och specifikationer på datorerna. Det finns så mycket att hålla koll på att det kan vara svårt att bli helt insatt. Men trots detta finns det ett antal punkter du bör ta en titt på:

  • RAM-minne: Du bör välja ett arbetsminne som är minst 8 GB, gärna högre. Detta krävs för att flera datorsystem ska fungera så bra som möjligt. Det kan fungera med 4 och 6 GB, men många gånger kommer datorn snabbare bli trött.
  • Hårddisk: En dator med SSD är det som oftast rekommenderas. SSD-diskar har under de senaste åren blivit ännu mer vanliga. Detta är en hårddisk som anses vara snabbare än de traditionella, men en nackdel är att den inte alltid erbjuder jättemycket lagringsutrymme som de traditionella gör för samma pris. Vet du att du kommer ha många dokument och bilder i din bärbara dator är det viktigt att du inte väljer en SSD-disk som är för liten. 240 GB SSD är det som rekommenderas om du endast ska använda datorn ”normalt”. Använder du datorn endast för internet, till exempel om du jobbar med dokument och inte några bilder eller filmer, kan du klara dig med en SSD-disk på 120 GB.
  • Processorn: De flesta rekommenderar en Intel-processor. Core i3 anses vara bra, i5 är bättre och i7 bäst.
  • Grafik: Om du väljer en dator med Intel kommer du klara dig rätt långt med grafiken som är inbyggd i laptopen. Ska du däremot spela på datorn kan du behöva ett AMD- eller Nvidia-grafikkort för att klara dig.