Allt om datorer

Jobba inom IT

Funderar du på att utbilda dig inom IT är det bra om du har en idé om vad detta kommer innebära. Kort förklarat kan vi säga att du som är IT-utbildad kommer fungera som en länk mellan människor, organisationer, datorer och samhälle. Arbetet kan påverkas en del beroende på vilken typ av IT-utbildning du väljer, erfarenheten och kompetensutvecklingen du kan få ute i arbetslivet kan dock vara lika viktig.

För att jobba inom IT är det viktigt att du klarar av alla förändringar och är redo att utveckla kunskaperna regelbundet. Kunskapen om IT är dessutom någonting som efterfrågas inom de allra flesta arbetsmarknadssektioner och branscher. Några vanliga arbetsuppgifter inom IT är konstruktion och utveckling av system, hårdvara, program, datadrift, programmering, inköp och projektledning, försäljning, driftsäkerhet och mycket mer.

Men trots att en IT-utbildning kan ge dig möjligheten att jobba inom flera olika områden, är det viktigt att du tar en närmare titt på det yrke du är som mest intresserad av. Vissa uppgifter som vi listade här ovan kan ingå i de flesta, men det finns även mer specialiserade tjänster.

Här kommer några yrken du kan jobba med som IT-utbildad:

Administratör.

Databasspecialist eller informatiker.

Dataingenjör.

Datasäkerhetsansvarig.

Datatekniker eller drifttekniker.

IT-arkitekt.

IT-konsult.

IT-samordnare eller IT-ansvarig.

IT-strateg.

Programmerare.

Testledare.

Utvecklare.

Webbdesigner.

Webbmaster.

Webbredaktör.